You are currently viewing ODRŽAN PODGORICA INVESTMENT DAY; GLAVNI GRAD PREDSTAVIO BIZNIS ZONE

ODRŽAN PODGORICA INVESTMENT DAY; GLAVNI GRAD PREDSTAVIO BIZNIS ZONE

Glavni grad Podgorica danas je organizovao Podgorica Investment Day sa ciljem prezentacije i promocije biznis zona, investicionog ambijenta Podgorice, kao i mogućnosti za ulaganje i privlačenje potencijalnih domaćih i stranih investicija.

Ovom značajnom događaju za Podgoricu prisustvovali su ambasadori stranih zemalja u Crnoj Gori, kao i predstavnici diplomatsko-konzularnog kora, dok su ambasadori Crne Gore u inostranstvu, počasni konzuli Crne Gore u svijetu, počasni konzuli stranih zemalja u Crnoj Gori, lokalni investitori i predstavnici biznis zajednice ovaj događaj pratili online.

Tim povodom gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković je istakao daživimo u teškim izazovnim vremenima, već više od godinu dana i izrazio nadu da se vidi svijetlo na horizontu i da je sada vrijeme da razmišljamo o mogućnostima kako da se vratimo na pravi put i da intenziviramo ekonomske procese kako bi nadoknadili ono što smo propustili proteklih godinu i po dana.

“Situacija u Crnoj Gori kao i bilo gdje drugo u svijetu, pretpostavljam je veoma teška trenutno, prema posljednjim podacima, trenutno imamo preko 55.000 nezaposlenih, što znači da je stopa nezaposlenosti skoro 24 odsto, što je gore nego tokom velike depresije 1929. godine. To znači ogroman pritisak na Glavni grad Podgoricu, jer to je glavni generator ekonomskog razvoja  države i oko 60 odsto našeg BDP-a se generiše ovdje u Glavnom gradu. Imajući to na umu, mi smo stalno pokušavali da podržavamo lokalne preduzetnike kako bi uspjeli da sačuvamo svako radno mjesto, ali i  da  istovremeno stvaramo preduslove za otvaranje novih radnih mjesta, jer smo svjesni da će bez novih investicija svi naši napori biti uzaludni”, naglasio je Vuković.

‘’Zbog toga smo se fokusirali, na ovaj projekat za koji vjerujemo da je najveći razvojni potencijal, ne samo za Podgoricu već za cijelu Crnu Goru. Zahvaljujući menadžeru Glavnog grada Marjanu Junčaju počeli smo da radimo na pripremi za osnivanje biznis zona još prije dvije godine i postepeno kontinuirano radili kako bi mobilisali cjelokupni ekonomski potencijal i kako bi u konsultacijama sa ljudima iz lokalne poslovne zajednice, Vladom Crne Gore kreirali najbolji zakonodavni okvir koji će omogućiti novim investitorima da kreiraju nova radna mjesta što je naš glavni prioritet kada je u pitanju realizacija ovog projekta“, naglasio je gradonačelnik Podgorice.

Vuković je istakao da Glavni grad sa ponosom može da najavi da je na korak do početka finalizacije implemetacije ovog projetka jer se  5. jula ove godine završava procedura postupka prijava i izrazio uvjerenje da će nakon toga početi da se mijenja ekonomski  imidž Glavnog grada.

„Koristim ovu priliku da vas kroz naše prijateljstvo, jer vi nijeste samo ambasadori i članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, vi ste i prijatelji Crne Gore i Glavnog grada, zamolim da podstaknete poslovne zajednice u vašim državama da obrate pažnju na ovaj poziv, da pripreme projekte i da se na vrijeme prijave. Apsolutno sam siguran da je ovo velika investiciona i razvojna mogućnost i mi ćemo uraditi sve što treba da bi olakšali onima koji hoće da dođu u Podgoricu  i pomogu Crnoj Gori da se vrati na pravi put“, saopštio je Vuković naglašavjući da je ovo najvažniji projekat kada je u pitanju ekonomski razvoj, ne samo za Glavni grad nego i za državu Crnu Goru.

Gradski menadžer Marjan Junčaj  je kroz detaljnu prezentaciju prisutnima predstavio sve pojedinosti u vezi sa biznis zonama u Podgorici.  Junčaj je podsjetio na javni poziv za izbor korisnika biznis zona u glavnom gradu koji je otvoren do 5. jula tekuće godine.

„Na ovaj  način predstavljamo našoj poslovnoj zajednici, sve relevantne informacije i ključne faktore i činjenice koje su važne za područje Glavnog grada, ali i za privredne subjekte. Sve ono što je važno u ovoj fazi, kako bismo na neki način dali informacije za poslovne planove koji će se ocjenjivati na osnovu realnih kriterijuma.

Junčaj je govorio o vremenskom okviru koji je važan faktor za realizaciju investicije kao i o procjeni uticaja na životnu sredinu, opseg pružanja komunalne infrastrukture koja je relevantna u poslovnim zonama. On je pozvao sve prisutne da se detaljnije upoznaju sa sadržajem javnog poziva za izbor korisnika biznis zona u Podgorici i predstavio kriterijume po kojima se boduju biznis ideje.

„Osnovni kriterijumi koje sam pomenuo odnose se na iznajmljivanje zemljišta, a takođe postoji i saglasnost sa Vladom Crne Gore o mogućnosti kupovine određenog zemljišta. Ključni podsticaju koje dajemo odnose se na kupovinu na rate i jako niske cijene zakupa kvadratnih metara za sve zainteresovane investitore koji mogu naći interes da svoje poslovanje zasnuju na svega nekoliko kilometara od centra grada, na potezu između Podgorice i aerodroma“, naglasio je Junčaj.

Gradski menadžer je objasnio da je novina stavljanje naglaska na sporazume koje je Crna Gora kao država potpisala sa međunarodnom zajednicom i koji je čine konkurentnom i daju joj određenu komparativnu/kompetetivnu prednost. Junčaj je posebno naglasio želju da sve više investitora iz inostranstva bude upoznato sa javnim pozivom. „Spremni smo da im pokažemo same zone i ukažemo na prednost ovih prilika i da im skrenemo pažnju da je riječ o veoma atraktivnoj investiciji u regionalnom konktekstu“, zaključio je Junčaj.

Ispred diplomatskog kora u Crnoj Gori obratili su se ambasador Italije Luka Celioli, ambasadorkaTurskeSongul Ozan i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva, koji su pohvalili organizaciju ovako bitnog događaja za Podgoricu ističući da su odnosi između njihovih zemalja i Crne Gore veoma dobri, te da će vrlo rado promovisati investicione potencijale Podgorice i u svojim matičnim zemljama. 

Izlaganje gradonačelnika dr Ivana Vukovića možete pogledati na sljedećem linku:

Izlaganje menadžera Glavnog grada Marjana Junčaja možete pogledati na sljedećem linku:

Kadrove sa događaja možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/MHml45zdrVQ

Izjavu ambasadora Italije Luke Celiolija možete pogledati na sljedećem linku:

Izjavu ambasadorke Republike Bugarske Meglene Plugčieve možete pogledati na sljedećem linku:

Izjavu ambasadorke Turske Songul Ozan možete pogledati na sljedećem linku: 

PREZENTACIJA: http://3.120.20.108//wp-content/uploads/2021/06/CAPITAL-CITY-PODGORICA-BUSINESS-ZONES-PRESENTATION-2021.pdf

PG BIRO