You are currently viewing GLAVNI GRAD UČESTVOVAO NA V FORUMU GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA ZEMALJA SREDNJE I ISTOČNE EVROPE I NR KINE

GLAVNI GRAD UČESTVOVAO NA V FORUMU GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA ZEMALJA SREDNJE I ISTOČNE EVROPE I NR KINE

Peti po redu Forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja srednje i istočne Evrope i NR Kine održan je u Sarajevu, a tema Foruma bila je „Održivi razvoj gradova: Prema otpornoj saradnji u borbi protiv pandemije”. 

Menadžer Glavnog grada Podgorica Marjan Junčaj je istakao da Forum ima za cilj poboljšanje saradnje i lakšu razmjenu iskustava između CEEC članica, što u krajnjem doprinosi uspješnom razvoju brojnih servisa u cilju efikasnijeg upravljanja gradom.

Učesnici Foruma su tokom trodnevnih aktivnosti razmatrali moguće podsticaje za privredu i poslovanje, predlagali načine za osnaživanje zdravih i urbanih gradova, te razgovarali o oporavku i daljoj promociji turizma.

Peti Forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i srednje i istočne Evrope, takođe je pomogao da se uvidi važnost multilateralizma, otvorenosti i saradnje u kontekstu pandemije COVID -19 i značajna uloga koju glavni gradovi imaju u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Zaključci održanog Foruma su da se zajedničkim naporima mogu jednostavnije prevazići izazovi i problemi sa kojima se suočavaju brojni gradovi, te da i u budućnosti treba težiti razmjeni iskustva u cilju poboljšanja mehanizama za upravljanja gradom, kao i za promociju zelenog i održivog urbanog razvoja.

Glavni grad će nastaviti da pruža snažnu podršku partnerstvu gradova kroz prepoznavanje zajedničkih interesa i strateških projekata koji mogu ostvariti pozitivan efekat na unapređenje održivog razvoja i doprinijeti kvalitetnijem životu građana.