You are currently viewing PODGORICA DIO MREŽE GRADOVA REGIONA KOJI ĆE NASTAVITI DA UNAPRJEĐUJE PAMETNA RJEŠENJA: POČINJE IMPLEMENTACIJA KONCEPTA „SMART CITY“

PODGORICA DIO MREŽE GRADOVA REGIONA KOJI ĆE NASTAVITI DA UNAPRJEĐUJE PAMETNA RJEŠENJA: POČINJE IMPLEMENTACIJA KONCEPTA „SMART CITY“

Francuska Vlada podržala je nastavak implementacije projekta „Smart City“ za pet glavnih gradova regiona među kojima je i Podgorica. Tim povodom gradski Menadžer Marjan Junčaj, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović i direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić, održali su danas online sastanak sa ekspertima francuske konsultantske agencije Espelia.

Francusko Ministarstvo finansija u saradnji sa ambasadama, prethodno su podržali projekat „Pametnih gradova“ preko razvojne agencije AFD (Agence Francaise de Developpement) koja je dala podršku agenciji Espelia, da kao pobjednik na međunarodnom konkursu, bude konsultant u ovoj fazi projekta.

Tehnička podrška odnosi se na 5 gradova regiona- Skoplje, Tiranu, Sarajevo, Prištini i Podgoricu i vrijedna je oko 600.000 eura koji će biti ravnomjerno usmjereni na sve navadene gradove.

Učesnici ovog online sastanka su govorili o različitim iskustvima i najbitnijim strategijama pametnih gradova u budućnosti. Predstavljeni su glavni ciljevi tehničke podrške koji se odnose na Lokalni digitalni akcioni plan, mapiranje postojećih okvira koji imaju uticaj na razvoj, postavljanje prioriteta i plana investicija, koji bi u bliskoj budućnosti dodatno unaprijedili kvalitet gradskih usluga i kvalitet života u Podgorici.

U tom smislu Urbani prioritetiDigitalni prioriteti i uticaj krize izazvane virusom Covid 19 prepoznati su kao prioriteti i izazovi koji nas obavezuju da moramo posvetiti pažnju digitalnim rješenjima koja imaju zdraviju osnovu i daju brže rezultate.

Podsjećamo, nakon prošlogodišnjih konsultacija sa francuskim ekspertskim agencijama i Ambasadom Republike Francuske, kada je i predstavljen projekat Digital Cities in Western Balkans, današnji sastanak je važan korak naprijed za Glavni grad koji će nastaviti da unapređuje pametna rješenja u svim oblastima djelovanja.