You are currently viewing POSJETA KIJEVU OSNAŽILA SARADNJU DVA GRADA

POSJETA KIJEVU OSNAŽILA SARADNJU DVA GRADA

Delegacija Glavnog grada Podgorica, predvođena zamjenikom gradonačelnika Časlavom Vešovićem, boravila je u zvaničnoj posjeti ukrajinskoj prijestonici Kijevu. 

Posjeta je predstavljala odličnu priliku da se kroz razgovor sa kijevskim zvaničnicima razmijene iskustva u pogledu modela razvoja gradova i uspostavi baza buduće saradnje između Podgorice i Kijeva. 

Prvog dana posjete upriličen je susret delegacije sa najvišim predstavnicima gradskog okruga Svjetošinski. Predstavnici dva grada su zajednički ocijenili da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje, te razmijenili mišljenja o potencijalnim oblastima i modelima. Takođe, u dvorištu upravne zgrade Svjetošinskog okruga posađeno je drvo prijateljstva, kao simbol saradnje glavnih gradova Crne Gore i Ukrajine.

Najznačajniji segment posjete predstavlja potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa između dva grada. Sporazum su potpisali zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Podgorica Časlav Vešović i zamjenik gradonačelnika Kijeva Oleksij Kuleba. Vešović je tim povodom iskazao interes Glavnog grada za razvijanjem i unapređenjem saradnje u ekonomskom, turističkom i kulturnom segmentu. U kontekstu političkih dešavanja i okolnosti, napravio je analogiju sa situacijom u Ukrajini, konstatujući podudarnosti po pitanju određenih regionalnih i globalnih pretenzija sa kojima se obje zemlje suočavaju, uz iskazano očekivanje i nadu da će se uspješno izboriti sa datim izazovima.

U okviru posjete, gradski menadžer Marjan Junčaj učestvovao je, kao panelista, na Kijevskom investicionom forumu, čiji je fokus bio na kreiranju podsticaja i pametnih rješenja razvoja gradova u post-pandemijskom periodu. Gradski menadžer je predstavio ideje i platforme koje je gradska uprava inaugurisala u pravcu prevazilaženja posljedica javno-zdravstvene krize, sa naglaskom na plan razvoja gradskih biznis zona kao jedne od okosnica budućeg razvoja Podgorice. 

Na marginama Kijevskog investicionog foruma, zamjenik gradonačelnika Vešović, razgovarao je sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom. Ovom prilikom poslate su poruke prijateljstva i upućen je poziv prvom čovjeku ukrajinske prijestonice da u narednom periodu posjeti Podgoricu.

Izlaganje gradskog menadžera sa Investicionog foruma dostupno na linku:

PG BIRO