You are currently viewing ODRŽANA V SJEDNICA SAVJETA ZA UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA NA TERITORIJI GLAVNOG GRADA PODGORICA

ODRŽANA V SJEDNICA SAVJETA ZA UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA NA TERITORIJI GLAVNOG GRADA PODGORICA

Peta sjednica Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada, kojom je predsjedavao zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, održana je 07. jula 2021. godine.

Vešović je iskazao veliko zadovoljsto zbog dosadašnje vrlo uspješne saradnje Glavnog grada i biznis zajednice, koju karakterišu konkretni koraci i aktivnosti kada je u pitanju unapređenju poslovnog ambijenta u Podgorici.

Na današnjoj sjednici izabrani su novi članovi Savjeta, saopštene su informacije o produženju roka za podnošenje prijava na Javni poziv za izbor korisnika Biznis zona u glavnom gradu, najavljen je još jedan vid podrške Glavnog grada najboljim biznis idejama kroz START UP takmičenje, kao i tekuća pitanja.
Umjesto Jake Hrastinka, bivšeg izvršnog direktora kompanije Petrol Crna Gora MNE d.o.o, imenovan je Tadej Zorjan, sadašnji izvršni direktor pomenute kompanije. Osim toga, članovi Savjeta postali su:
1. Predrag Mitrović, Unija poslodavaca Crne Gore;
2. Tarik Zaimović, ICT klaster Cortex;
3. dr Irena Radović, Investiciono-razvojni fond Crne Gore;
4. Luka Mišović, kompanija “13. Jul Plantaže”;
5. Nevena Jovović, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranje i urbanizma;
6. Ljiljana Belada, Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Menadžer Glavnog grada, Marjan Junčaj, govorio je o produženju roka za podnošenje prijava na Javni poziv za izbor korisnika biznis zona i dodjeljivanje parcela za izgradnju objekata u biznis zonama do 2. avgusta. Tom prilikom, najavio je moguće produženje na dodatnih 15 dana zbog velikog interesovanja domaćih, regionalnih, ali i svjetskih investitora. Podsjetio je na razvojne i investicione potencijale Podgorice, ističući da infrastrukturno opremljene lokacije, blizina aerodroma, željeznice, te postojanje drugih važnih sadržaja u okolini, ponuđene lokacije čini izuzetno atraktivnim za ulaganja.

“Sve parcele su predviđene za zakup, ali nijesu sve predviđene za kupovinu.”, kazao je zamjenik gradonačelnika, te naglasio da će u slučaju da za istu parcelu postoji interesovanje i za zakup i za kupovinu, prednost imati ponuda za zakup.

Menadžer Glavnog grada predstavio je kriterujme za bodovanje ponuda i dodatne olakšice za investitore. Naglasio je da uprava Glavnog grada nastoji da stvori povoljan poslovni ambijent za sve, te da želi da podstakne i početnike u biznisu, da podrži mlade ljude i sve one koji se nalaze na početku svoje karijere. 

Shodno tome, pored brojnih realizovanih konkursa podrške, Glavni grad izdvojio je 30.000 eura bespovratnih sredstava za Start up takmičenje. Najbolje biznis ideje biće nagrađene i predstavljena na Gradskoj televiziji.

U okviru tačke “Tekuća pitanja”, predstavnik ICT klastera Cortex, Tarik Zaimović, upoznao je prisutene sa značajem tehnologije u svijetu biznisa, te mogućim zajedničkim aktivnostima koje će doprinijeti predstavljanu Podgorice kao atraktivne lokacije za IT investitore.

Kadrovi sa događaja: 

PG BIRO