You are currently viewing ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE POSJETIO GLAVNI GRAD: NASTAVAK DOBRE SARADNJE

ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE POSJETIO GLAVNI GRAD: NASTAVAK DOBRE SARADNJE

U četvrtak 22. septembra delegacija Glavnog grada koju su činili predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih, gradski menadžer mr Marjan Junčaj, rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju Glavnog grada gđa Ljiljana Šćepanović, savjetnik za međunarodne odnose gdin Davorin Đurović, savjetnica za IPA projekte gđa Teodora Kusovac i savjetnica za ekonomska pitanja mr Nina Perunović ugostili su delegaciju iz Hrvatske na čelu sa županom Brodsko-posavske županije, koja broji 27 gradova i opština, gdina dr.med.vet Danijel Marušić i direktorom Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Damirom Mirkovićem sa saradnicama. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić sa sardnicom gđom Ivom Ivanić-Pavković. 

Predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Suhih poželio je dobrodošlicu gostima, te naglasio dobre odnose Crne Gore i Hrvatske uz posebnu zahvalnicu za doprinos na polju integracionog puta Crne Gore u Evropsku uniju. Uspješnost Hrvatske u dobijanju i korištenju sredstava iz evropskih fondova treba biti uzor Crnoj Gori, a ovakvi i slični sastanci su od izuzetne važnosti. 

Župan dr Marušić se zahvalio na toploj dobrodošlici, istakao aktivne prijateljske odnose dvije zemlje, te prenio iskustva projekata sa evropskim prekograničnim partnerima. Nakon toga je uslijedila i prezentacija projekata koji su realizivano iz evropskih fondova, među kojima je i najveća bolnica u Slavoniji.

Ambasador Grubišić je potvrdio značajnost članstva Hrvatske u EU te istakao da je za sada iz Evropskih fondova dostupno i iskorišteno 8 milijardi eura više u odnosu na uplaćena sredstva za zajednički budžet EU. Takođe Nj. E. Grubišić je iskoristio priliku da istakne osnivanje hrvatsko-crnogorskog poslovnig kluba koji čine 16 kompanije kao još jednu potvrdu dobrih međususjedskih odnosa. 

Predstavnica Asocijacije poslovnih žena, na čiju inicijativu je održan sastanak žena gđa Hiljana Arapović istakla je dobru saradnju sa gostima kroz realizaciju projekta STRONGER, koji je bio sufinansiran iz Intrrreg IPA  programa za prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Gđa Arapović je naglasila značajnost projekta i za članice Asocijacije i crnogorsku privredu.