You are currently viewing PANEL „KAKO SMO TO URADILI: GRADOVI POVOLJNI ZA POSLOVANJE”

PANEL „KAKO SMO TO URADILI: GRADOVI POVOLJNI ZA POSLOVANJE”

U okviru konferencije CORE Days u Dubrovniku održan je panel  „Kako smo to uradili: Gradovi povoljni za poslovanje”. Finansijski podsticaji su važniji od poreskih, zaključio je ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić. Na ovom panelu, na pitanje kako privući investitore pokušali su da odgovore gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, gradski menadžer Podgorice Marjan Junčaj, zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović i direktorica Panonrega Miroslava Babić. Moderator je bio Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije NALED-a.

Radna snaga je ključna, bez radne snage ne bi bilo ulaganja. Ovo je godinama bio ključni faktor. Naravno, lokalne samouprave ne mogu da utiču na demografske faktore, ali mogu da utiču na obrazovanje i obuku ljudi kao i na njihovo zadržavanje – rekao je on i dodao da je BFC sertifikacija mnogo doprinijela konkurentnosti između lokalnih samouprava. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da ova lokalna samouprava ima pravilnik o javno-privatnom dijalogu i da su od 2014. godine član porodice BFC.

“Napravili smo novi Plan kapitalnih investicija do 2027. godine, vođeni strategijama EU. Smanjili smo poreze i naknade i uveli sistem koji zovemo „One stop shop” kojim investitorima garantujemo da će uslove o lokaciji dobiti u roku od sedam dana, a građevinske dozvole za pet dana. Trudimo se da napredujemo, a to pokazuje da smo ispunili 96,35% kriterijuma BFC sertifikacije i da je naš izvoz povećan za 140.000 KM”. – rekao je Adžić.

Podgorica ima i novu strategiju razvoja, a gradski menadžer Marjan Junčaj smatra da je ona ključ daljeg razvoja. – Napravili smo novu strategiju razvoja grada Podgorice i time zaokružili čitav sistem. Naravno, ima prostora za napredak, ali ono što želim da istaknem jeste da fokus treba da bude na projektima – dodao je Junačaj.

I u Crikvenici su postignuti sjajni rezultati, za samo nekoliko godina. – Mali gradovi u Hrvatskoj se lakše prilagođavaju i otvoreniji su za privatni sektor, ali ne bez izazova. 2020. godine smo započeli proces resertifikacije i do danas smo ispunili 96% kriterijuma, preispitujemo se, transparentniji smo, imamo mnogo više zaposlenih, a kroz sve procese smo mnogo više uključili privredu. Za zimske mjesece smo za sve ukinuli porez na potrošnju, a za nabavku opreme dali 25% subvencija – objasnila je zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović. Predstoji resertifikacija Subotici koja trenutno priprema razvojni plan do 2032. godine, a dobra iskustva iz Crikvenice poslužiće kao inspiracija.

“U martu smo donijeli odluku da napravimo plan razvoja do 2032. godine, pošto nam ove godine ističe strategija, a mi smo kao regionalna razvojna agencija preuzeli zadatak da ga sprovedemo. Plan razvoja našeg grada je planiran za usvajanje do kraja godine. Svi građani mogu da učestvuju u izradi ovog dokumenta preko sajta grada, kroz anketu kako vide Suboticu 2032. godine” – rekla je Miroslava Babić.