You are currently viewing U BIZNIS ZONAMA OKO 2800 NOVIH RADNIH MJESTA; INVESTICIJE VRIJEDNE 310 MILIONA EURA

U BIZNIS ZONAMA OKO 2800 NOVIH RADNIH MJESTA; INVESTICIJE VRIJEDNE 310 MILIONA EURA

Press konferencija povodom otvaranja ponuda pristiglih putem Javnog poziva za izbor korisnika biznis zona u Podgorici, održana je danas, a tom prilikom još jednom je ukazano na veliki značaj ovog projekta, ne samo za Podgoricu, već i Crnu Goru, jer biznis zone predstavljaju veliki potencijal kojim Glavni grad raspolaže, otvaraju mogućnost za brojne investicije, kreiraju prostor za razvoj novog biznisa i otvaranje novih radnih mjesta.

Na konferenciji je saopšteno da je 17 investitora dostavilo ponudu, a u slučaju da se sve prijave realizuju biće otvoreno 2791 radno mjesto, ukupna vrijednost investicija je 310 miliona eura, dok je za komunalno opremanje ponuđeno 20 miliona eura.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković  istakao je da Glavni grad unazad dvije godine priprema teren za ekonomsku valorizaciju tog prostora kako bi kroz kreiranje mogućeg normativnog okvira ponudili različite povoljnosti onima koji su u mogućnosti da na tom mjestu pokrenu novi biznis,  odnosno da se stvore uslovi za otvaranje novih radnih mjesta. 

Vuković je podsjetio da je pandemija koronavirusa umnogome usporila ekonomska kretanja, te da moramo iskoristiti razvojne resurse, za dalji napredak.

„Veliki broj ljudi i u Podgorici i u Crnoj Gori su ostali bez posla, a stopa nezapošljenosti je na rekordnih 25%, ovo predstavlja sistemski odgovor Glavnog grada na taj gorući problem sa kojim se suočava veliki broj naših sugrađana”,  kazao je Vuković i dodao da će gradska uprava do kraja mandata biti posvećena upravo socio-ekonomskim temama.

“Veoma sam zadovoljan odgovorom lokalne i međunarodne poslovne zajednice na ono što je uslov koji je Glavni grad ponudio za pokretanje biznisa na ovom prostoru. Ako bi se realizovali biznis planovi koji su dostavljeni u prethodnom periodu, to bi značilo da bi glavni grad u narednih pet godina na tom prostoru dobio novu infrastrukturu vrijednu više miliona eura, bile bi realizovane investicije vrijedne više desetina miliona eura i ono što je najvažnije na tom prostoru bi dobili preko 2000 novih radnih mjesta”, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je zahvalio timu koji je vrijedno radio u namjeri da kreira optimalni ambijent koji bi stimulisao domaće i strane privrednike da pokrenu novi biznis. 

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović podsjetio je da je Glavni grad od početka mandata gradske uprave pored unapređenja putne, komunalne, sportske infrastrukture, bogatijeg kulturnog života i sadržajnih socijalnih servisa posebnu pažnju posvetio i biznis zajednici.

“Glavni grad je pronašao optimalan pravni okvir koji je jako podsticajan za razvoj biznisa, uspostavio proceduru i imao jako dobar odziv predstavnika biznis zajenice”, istakao je Vešović. On je podsjetio da je krajem 2019. godine donešena nova odluka o biznis zonama, pola godine kasnije na sjednici Skupštine Glavnog grada donešena je odluka o proglašenju biznis zona, a dva mjeseca kasnije, takođe na Skupštini Glavnog grada donešen je i Razvojni plan biznis zona.

“Biznis zone nijesu nepoznat koncept u Evropi i razvijenom svijetu, ali svaka sredina zavisno od svojih potreba i afiniteta, diktira određena pravila. Mi smo pratili najbolja iskustva, bili smo kreativniji  i napravili okvir za koji smo vjerovali da će biti stimulativan za privrednike”, naglasio je Vešović, dodajući da su ponude, nakon produžetka roka, zbog velikog interesovanja otvorene 30. avgusta, a da će Komisija u narednom period raditi na vrednovanju 17 pristiglih ponuda po ranije utvrđenim kriterijumima. Podsjećamo, najvažniji kriterijumi su otvaranje novih radnih mjesta, vrijednost investicije i komunalno opremanje, ali i zaštita životne sredine.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupna je na linku: 

https://www.youtube.com/watch?v=vVjlQhPJBAU 
 

Izjava zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića dostupna je na linku: 

https://www.youtube.com/watch?v=7V-gb7Ppfws

Kadrovi sa događaja: 


Prezentacija: PREZENTACIJA BIZNIS ZONE