You are currently viewing ODRŽANA VI SJEDNICA SAVJETA ZA UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA; GLAVNI GRAD KAO FINANSIJSKI STABILAN SISTEM POUZDAN PARTNER BIZNIS ZAJEDNICI

ODRŽANA VI SJEDNICA SAVJETA ZA UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA; GLAVNI GRAD KAO FINANSIJSKI STABILAN SISTEM POUZDAN PARTNER BIZNIS ZAJEDNICI

Danas je održana VI sjednica Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta kojom je predsjedavao gradonačelnik dr Ivan Vuković. Sjednici su, osim članova pomenutog Savjeta, prisustvovali i članovi Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave.  

“Glavni grad se u kontinuitetu posvećeno bavi unapređenjem poslovnog ambijenta u Glavnom gradu i od izuzetnog značaja su inputi koje dobijamo od vas kao ljudi koji su najodgovorniji kako u biznis zajednici, tako i u institucijama, akademskoj zajednici i različitim segmentima društva.”, kazao je Vuković i zahvalio prisutnima na doprinosu koji pružaju naporima Glavnog grada da se u Podgorici kreira što bolji ambijent za ulaganje i poslovanje što direktno utiče na kvalitet života njenih stanovnika.

Tačke koje su se našle na dnevnom redu :

  1. Budžet Glavnog grada – vodič;
  2. Novi članovi Poslovnog savjeta;
  3. Program uređenja prostora Glavnog grada Podgorica – realizovano i planirano za 2022. godinu;
  4. Učešće na Dubai EXPO;
  5. Ostalo.

“Uprkos, ukupno gledano, veoma nepovoljnim okolostima u kojima funkcionišemo gotovo svi, Glavni grad uspijeva da sačuva ekonomsku stabilnost i da u najvećoj mjeri realizuje ono što su naši razvojni planovi”, kazao je Vuković i istakao da ostvareni prihodi budžeta na današnji dan iznose 75,522,107.00 eura odnosno  80,81% od godišnjeg plana. 

“Ukoliko se ne dese neke nepredviđene okolnosti, možemo očekivati da ćemo ovaj ambiciozno planirani budžet realizovati u potpunosti do kraja 2021. godine. Dakle, uspjeli smo da održimo finansijsku stabilnost i ukoliko se ovaj trend nastavi postoji mogućnost da u pojedinim segmentima ostvarimo i bolje rezultate nego u prethodnoj rekordnoj godini”, kazao je Vuković i istako da na današnji dan realizacija kapitalnog budžeta iznosi 29,312,081.37 eura što je gotovo 60% od planiranog, a najveći procenat realizacije se očekuje tokom posljednjeg mjeseca u godini.

Nakon što je gradonačelnik prisutne upoznao sa nizom kapitalnih projekata koje realizuje glavni grad, sekretarka za finansije Snežana Popović je kroz prezentaciju prikazala nacrt Budžeta za 2022. godinu, a zatim je sekretar za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović predstavio Program uređenja prostora Glavnog grada za 2022. godinu.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj istakao je važnost povećanja vidljivosti na svjetskom tržištu, te da Glavni grad ima namjeru da na Dubai EXPOu predstavi investicione potencijale Podgorice i lokalne biznis zajednice.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i Nemanja Mrdak, izvršni direktor “Hifa OIL CG”, te je Poslovni savjet dobio novog člana koji će aktivnim učešćem dati svoj doprinos uspješnoj saradnju Glavnog grada i biznis zajednice.

Kroz ostale teme, članovi Savjeta su upoznati sa izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada kojima se pristupilo radi stvaranja još boljih uslova za podršku biznis zajednici, te unapređenja komunikacije kako sa poslovnom, tako i sa lokalnom zajednicom u cjelini.