You are currently viewing POSLOVNI SAVJET ODRŽAO TREĆU SJEDNICU: PAKETI MJERA VLADE I GLAVNOG GRADA NAJEFIKASNIJI ODGOVOR NA NEGATIVNE POSLJEDICE KORONAVIRUSA

POSLOVNI SAVJET ODRŽAO TREĆU SJEDNICU: PAKETI MJERA VLADE I GLAVNOG GRADA NAJEFIKASNIJI ODGOVOR NA NEGATIVNE POSLJEDICE KORONAVIRUSA

Sjednica Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Podgorice čija tema je dominantno bio III paket mjera Vlade Crne Gore, kao i mjere  koje je Glavni grad preduzeo u cilju ublažavanja negativnih posljedica koronavirusa, održana je sinoć u hotelu Ramada. Tim povodom članovima Poslovnog savjeta i uspješnim privrednicima obratili su se predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, gradonačelnik Podgorice i predsjednik Poslovnog savjeta dr Ivan Vuković  i ministarka ekonomije Dragica Sekulić

Otvarajući sjednicu Poslovnog savjeta gradonačelnik dr Ivan Vuković je naglasio da razvoj privrede u Podgorici i Crnoj Gori nije zaustavljen uprkos epidemiji koronavirusa i da je za biznis zajednicu obezbijeđena značajna podrška kroz tri paketa Vladine pomoći i set mjera Glavnog grada za podršku privrednim aktivnostima u Podgorici.

“Mi u Glavnom gradu takođe smo bili jako vrijedni i na pravi način iskoristili ovaj period uz podršku Vlade Crne Gore, prije svega na planu realizacije infrastrukturnih projekata. Početkom jula započeta je izgradnja bulevara koji će povezivati Podgoricu i Danilovgrad, investicija vrijedna 25 miliona eura. Dobili smo izvođače za izgradnju dva bulevara, jedan u Gornjoj Gorici koji će se nadovezti na Bulevar Podgorica- Danilovgrad i drugog koji ćemo graditi na Zlatici kao nastavak postojećeg Bulevara Vilija Branta i kao vezu sa autoputem Bar- Boljare. Takođe, raspisali smo tender za izgradnju dva bulevara na Starom aerodromu a vrijednost ovih investicija je 40 miliona”, istakao je Vuković. On je podsjetio i na početak realizacije najznačajnijeg projekta za Glavni grad a to je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

“Položili smo kamen temeljac za izgradnju pješačkog mosta na Morači u sklopu kojeg će se nalaziti cijevi koje će provoditi otpadne vode sa jedne obale Morače na drugu, koje će povezati staro sa novim postrojenjem. Zacrtali smo veoma ambicioznu agendu uprkos uslovima koji nas okružuju”, saopštio je gradonačelnik dodajući da su infrastrukturne investicije u doba epidemije koronavirusa finansijski podstrek i najbolji način za oporavak ekonomije.

U narednom periodu u planu je nastavak razvoja biznis zona u Podgorici, koje su prepoznate kao  značajan potencijal za dalji razvoj. 

’U Parlamentu Crne Gore usvojena je izmjena Odluke i dopuna Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata 2017.godine koji smo pominjali u kontekstu priče o biznis zonama. Formalno-pravno smo uklonili i poslednju prepreku u cilju stavljanja u funkciju tog ogromnog razvojnog potencijala koji se nalazi na teritoriji glavnog grada”, istakao je Vuković informišući članove Poslovnog savjeta da će u narednom periodu biti poznati dalji koraci za razvoj biznis zona. 

“Kriza nas nije usporila, mislim da smo na najbolji način odgovorili njenim izazovima kada je u pitanju poslovna zajednica. Ove investicije nijesu samo pretpotavka budućeg razvoja glavnog grada nego i finansijska injekcija koja je prijeko potrebna. Uz podršku Vlade Crne Gore mislim da smo iskoristili ovaj period na pravi način”, zaključio je Vuković i pozvao privrednike da iskoriste razvojne šanse i potencijale koje nudi Glavni grad Podgorica.

Premijer Duško Marković podsjetio je da Vlada na početku mandata nije prihvatala predloge i ponude, pa ni od međunarodnih kreditora, koje bi bile ograničenje za investicije, razvoj i nova radna mjesta i ocijenio da je ekonomska politika Vlade u ovom mandatu bila veoma uspješna čak iznad očekivanja.

„Zahvaljujući osmišljenoj ekonomskoj politici učinili smo da naša privreda bude još produktivnija i da stvara novu vrijednost. To nam je omogućilo i ekonomski rast, i rast životnog standarda“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da je pandemija koronavirusa uticala na ekonomiju čitavog svijeta pa je zaustavila i naš rast.

„Koronavirus traje, zdravstvena kriza i dalje razorno djeluje na našu ekonomiju, na ekonomsku supstancu. Niko nigdje nema odgovor na to“ – kazao je Premijer i dodao da ga ohrabruje to što je imao prilike da čuje ovih dana širom Crne Gore pozitivne reakcije na pakete mjera i na efikasnost primjene tih mjera i ocjene da su one sačuvale naša najvrednija preduzeća i kompanije u zatvorenim djelatnostima.

Premijer je ocijenio uspješnim Vladine pakete mjera rekavši da je u II paketu samo za sto dana podijeljeno 40 miliona eura za 65.000 zaposlenih u Crnoj Gori odnosno 163.000 zarada.

„To je podijeljeno bez ijednog pismenog zahtjeva, bez čekanja na odluku, bez odlaska u banku ili poštu da se podigne novac. Formirali smo takav pristup i takvo aplikativno rješenje da je Ministarstvo ekonomije sa svojim sposobnim timom bilo u stanju da istog dana prihvati aplikaciju i da praktično u par sati provjeri i donese odluku i da Ministarstvo finansija u samo par dana uplati novac onima kojima je bio namijenjen. I u ovoj situaciji smo pokazali da imamo unutrašnje potencijale i kapacitete koji mogu da odgovore i ovakvoj krizi i ovakvim problemima“ – kazao je premijer Duško Marković i dodao da  treći paket ekonomskih mjera vrijedan 1,2 milijarde eura ima razrađene kratkoročne i dugoročne efekte, te da on nije samo stabilizirajući i socijalni, već posebno snažan razvojni instrument za našu privredu, zaposlene i građane.

Predsjednik Vlade je ocijenio ohrabrujućim to što je EU pokazala unutrašnju snagu i izdvojila značajna sredstva za ozravljenje ekonomija država članica i trećih zemalja.

„Deset milijardi eura je opredijeljeno za taj paket, međunarodne finansijske organizacije, a prije svega Međunarodni monetarni fond je obezbijedio dodatnih 14 milijardi. To je svota novca koja će biti podsticajna da finansijski međunarodni kreditori uđu sa dodatnim svotama novca za Zapadni Balkan. On će otprilike iznositi 60 milijardi eura i Crna Gora je već do 4. avgusta aplicirala za deset projekata iz tog fonda koji će biti trošeni za razvoj infrastrukture koja ima prije svega karakter regionalnog povezivanja – saobraćajne infrastrukture koja podrazumijeva i puteve i željeznicu, u energetici, u projektima za očuvanje životne sredine i naravno u IT-u kao jednoj grani koja tek treba da doživi u Crnoj Gori afirmaciju i nadam se vrlo brzo kroz ono što smo predložili u III paketu mjera IT možemo da pretvorimo u novu digitalnu industriju“ – naglasio je premijer Duško Marković.

Obraćanje gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupno je na linku: 

Obraćanje premijer Duška Markovića dostupno je na linku: