TURIZAM

Šta znate o Podgorici…?

Dobrodošli!
Raskrsnica zabave i odmora. Do planine i mora – sat vožnje, do jezera pola sata! Pod gradskim mostovima teče pet rijeka. Ko zna da otvori oči i gleda, naći će kutak za sebe.
 
Prirodni ili urbani ambijent, stvar je izbora. Ljeti ćete se prije opredijeliti za prirodni ambijent, jer će vas asfalt na najvišoj temperaturi koju bilježi Evropa, na to natjerati. Razloga za paniku nema. Ukoliko nemate vremena za put do planine i mora, u nekom od ugistiteljskih objekata pokraj vode, u blizini grada, zaboravićete na tropske vrućine. Pored Sitnice, Morače, Zete, Ribnice… Svuda, pa i na Skadarskom jezeru, možete naći tihu plažu, intimni kutak, i uživati u bogatstvu prirode nedaleko od samog centra.
 
Grad u kom živi skoro trećina stanovništva Crne Gore nudi kulturne i sportske događaje tokom cijele godine, otvarajući vrata cijelom svijetu da učestvuje. Međunarodni festivali, takmičenja, pozornica pod vedrim nebom, fešte, fudbalski, košarkaški, odbojkaški turniri, potom otvoreni tereni za sve vrste rekreacija, kao i lokalni klubovi koji će vam dati smjernice kako da za malo ili nimalo novca budete u formi. Obiđite i istorijske spomenike, tragove starih naroda.
 
U noćni život, koji kreiraju brojni pabovi, kafići i klubovi u samom centru, zakoračite oprezno – tamo vrebaju žene koje bije glas da su među najljepšim Evropljankama.
 

Kako doći …

Podgorica je na raskršću mnogih puteva. Bezbjednost je nešto što se uz gostoljubivost stanovništva podrazumijeva kada dođete u glavni grad Crne Gore.

Podgorica ima izuzetan geografski položaj, dobru saobraćajnu i vazdušnu povezanost. Blizina evropskih centara, sjevera i juga Crne Gore čine je lako dostupnom. Udaljenost od Jadranskog mora oko 40 km vazdušne i 60 km kopnene linije i svega 19 km od Skadarskog jezera. Nalazi se na udaljenosti od 12 km od aerodroma Podgorica, 81 km od Aerodroma Tivat i 153 km od Aerodroma Ćilipi kod Dubrovnika (Hrvatska)..

Da li ste ovo znali o Podgorici ...

 • Da je glavni grad najmlađe evropske države Crne Gore sa izgrađenim imidžom kvalitetne turističke destinacije i atipičan glavni grad sa puno zanimljivih mjesta koje treba otkriti
 • Da je mjesto spajanja sjevera i juga, planina i mora. Na samo sat vremena udaljen od mora i najviših planinskih vrhova koji prelaze visinu od 2000 metara i mjesto u kojem istovremeno možete osjetiti miris mediterana i svježinu planinskih vrhova.
 • Da je nalazište arheološki lokaliteti Duklja i Medun – fragmenti prošlih vremena iz ilirskog razdoblja i naseobina ilirskih plemena Dokleati i Labeati.
 • Da na svojoj teritoriji ima čak dva nacionalna parka od ukupno pet koliko ih je u Crnoj Gori: NP “Skadarsko jezero“ i NP „Prokletije”.

Skadarsko jezero jedan je od najznačajnijih turističkih resursa Crne Gore i Podgorice. Prirodni dragulj, ishodište više civilizacija, srednjovjekovno duhovno i kulturno središte.

Bogatstvo flore i faune, fenomen kriptodepresije, stanište rijetkih i ugroženih vrsta ptica, čini ga jedinstvenim u regionu, pa i šire. Posjetiocima pruža mnoga zadovoljstva i mogućnosti za rekreaciju. Pješačke staze, vožnja čunom ili brodom, biciklom, odmor na plaži, posjeta ostrvskim crkvama i manastirima…

 • Da ima dva atraktivna kanjona rijeka Morače i Cijevne.
 • Da vam može pružiti mogućnost da iskusite aktivni odmor i mogućnost ekstremnih sportova (hiking&biking, birdwatching, climbing, kayaking …).
 • Da nudi raznovrsnu gastro i vinsku ponudu koja čini spoj mediteranske i kontinentalne nacionalne kuhinje i bogata vinska ponuda autohtonih vina vrhunskog kvaliteta. Podgorička regija raspolaže sa nekoliko vinskih podruma i vinarija lokalnih proizvođača.
 • Podgoricu sačinjava više oblasti karakterističnih prema svojoj geografiji. U oblasti Kuča i Pipera, poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dominiraju nad uzgajanjem voćne vrste, dok planinski krompir na ovom području odlično uspijeva. Ovdje se mogu naći i ribnjaci u kojima se uzgaja izvrsna pastrmka.
 • Da se na njenoj teritoriji, na Ćemovskom polju, nalazi po mnogima najlepši, ali svakako najveći evropski vinograd u jednom kompleksu (2350 hektara, 11 miliona čokota), oivičen čudesnim kanjonom rječice Cijevne.
 • Da je grad sporta i sportskih legendi. GRAD ŠAMPIONA EVROPE RUKOMETNOG KLUBA “BUDUĆNOST”.

Šta posjetiti ?

Posjetite…
 • Sahat kulu i Staru varoš – Najljepši primjer arhitekture preostale iz turskog perioda. Visinom (16 m) i danas dominira prostorom Stare Varoši. Sagradio ju je u XVII vijeku Hafis-paša.
 • Duklju – Na samo 4 km od centra grada antički ukras Podgorice, datira iz 1. vijeka n.e.
 • Medun – Medun se nalazi na oko 12 kilometara sjeveroistočno od Podgorice, u oblasti Kuča. Poznato je po spomeničkom kompleksu koji čine ostaci ilirskog grada Meteona, crkva Sv. Nikole i rodna kuća Marka Miljanova, znamenitog junaka i književnika, danas memorijalni muzej grada.
 • Između ostataka utvrđenja nalazi se crkva Svetog Nikole, podignuta početkom XVIII vijeka, po predanju na temeljima neke starije crkve

Pored crkve su grobovi Marka Miljanova i njegove žene Stefe, a ispod, na sedlastom prevoju, rodna kuća vojvode Marka Miljanova Popovića, ratnika, državnika i književnika, jedne od najznačajnijih ličnost crnogorske istorije XIX vijeka.

 • Sastavke ili Skaline – Nalaze se na ušću Ribnice u Moraču i popularno su mjesto okupljanja mladih…
 • Saborni hram Hristovog Vasksenja, monumentalni hram, treći po veličini pravoslavni hram u svijetu; crkva Svetog Đorđa – datira iz IX -XI vijeka; džamija Osmanagića – podignuta krajem XVIII vijeka; rimokatolička crkva – izgrađena 1969. g. A tu su i manastirski kompleksi: Dajbabe (1897), Ćelija Piperska (1637) i Duga Moračka (1755).
 • Nekadašnji zimski dvorac kralja Nikole I Petrovića. Park šuma je tokom ljetnjih mjeseci svojevrstna umjetnička i izložbena scena i jedno je od omiljenih mjesta sugrađana. Tu je smještena i crkva Svetog Velikomučenika Dimitrija.
 • Skadarsko jezero poseban biser i jedinstven rezervat prirode. Akvatorij jezera krase brojna ostrva tzv »gorice« sa kulturno – istorijskim objektima.
 • Muzej grada – U njemu je smještena arheološka, kulturno-istorijska, etnografska i istorijska zbirka grada. 

LEDNIČKA JEZERA

 • Rikavačko jezero

Dragulj prirode, još neotkriven. Prelijepo, bistro, ledničko jezero u Kučkim planinama, na 1313 metara nadmorske visine. Nepristupačno za motorno vozilo, ali planinarima još jedno otkriće čarobne prirodne harmonije.

 • Bukumirsko jezero

Danas se do ledničkog Bukumirskog jezera u kom se ogledaju vrhovi Kučkih planina, može stići kolima. Jezero se nalazi na 1443 m nadmorske visine. Nije preveliko, ali je duboko. Dužine 210 m, širine 130 m, do 17 m dubine.

Od jezera, gdje je pogodno za logorovanje, vodi više markiranih staza ka vrhovima okolnih planina.

 • Komove
Planina Komovi se prostire u jugoistočnom dijelu Crne Gore,  izmedju Bjelasice i Prokletija, izmedju  rijeka Lima i Tare.
 
Komovi su sa Durmitorom i Bjelasicom najimpozantniji masiv u dinarskom sistemu planina. Raznovrsna i jedinstvena flora i fauna, bezbroj bistrih planinskih izvora i rijeka, mnoštvo kulturnih spomenika, crkava i manastira, kao i toplina naroda koji  živi pod Komovima ne mogu Vas ostaviti ravnodušnim. Naprotiv, kada se nađete u carstvu bukovih i četinarskih šuma iznad kojih se kao titan u moru izdižu Komovi, dah zastaje “pered veličanstvom prirode”.
 
Vrhovi preko 2000m
 
Komovi pod svojim imenom ujedinjuju tri planine:
 
–          Kom Vasojevicki 2460m
–          Kom Kucki 2487m
–          Kom Ljevorecki 2453m
 
Komovi su visoki oko 2500 a njegove visine se ne mogu sagledati ni najsavremenijim dvogledom.
 

Na istočnoj strani Podgorice, iz nepreglednog Ćemovskog polja izranja brdo po imenu Šipčanik.

Nekada je ovdje bilo utvrđenje koje je crnogorski prestolonasljednik Danilo,  1912.  preuzeo od Turaka, a kasnije –  vojni aerodrom. Sa tvrđave, koja je na samom uzvišenju, pruža se pogled na Skadarsko jezero i grad Podgoricu. Šipčanik je danas simbol novog doba u istoriji Plantaža. Priča o ovom neobičnom podrumu, međutim, kao i svaka priča o vinu, mora da počne u vinogradu. Brdo Šipčanik se lagano uzdiže iz posljednjih redova vinove loze, koja se talasa u moru čokota, čineći najveći vinograd u Jugoistočnoj Evropi, a upravo u ovom dijelu Ćemovskog polja, oko Šipčanika, rađa se i najbolji crnogorski vranac.

Okusite ...

– Spoj nacionalnih kuhinja specifičnih za Podgoricu

Osjetite ...

Šoping u jednom od četiri velika šoping centra :

 • Delta City
 • Mall of Montenegro
 • Bazar
 • The Capital Plaza

Noćni život, koji kreiraju brojni pabovi, kafići i klubovi u samom centru, zakoračite oprezno – tamo vrebaju žene koje bije glas da su među najljepšim Evropljankama.

Kulturna dešavanja