Pametni grad - Smart city

ePunionica

Smart City ili „Pametan grad” je koncept koji nudi lakše upravljanje resursima u budućnosti upotrebom senzora najnovijih tehnologija. Sledstveno navedenom, privlačenje tehnologija najnovijih trendova, ali i ljudskih resursa svih neophodnih kapaciteta za planirani ambiciozan rast Glavnog grada, biće preduslov za zavidan rast na evropskoj, ali i globalnoj mapi.

Od oko 235.000 registrovanih vozila u Crnoj Gori, prošle godine je prema podacima UNDP-a, bilo 126 automobila na električni pogon, a Podgorica je odnedavno prvi grad u regionu koji ima taksi službu koja usluge prevoza građana obavlja Tesla električnim vozilima.

Ova vozila, inače prepoznata kao automobili budućnosti, značajno bi mogla uticati na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, od kojih jednu petinu upravo proizvodi sektor saobraćaja.

U skladu sa tim, radi se na ojačavanju postojeće infrastrukture, kako bi svi građani Podgorice, ali i njeni posjetioci mogli nesmetano da koriste svoje automobile na električni pogon na teritoriji našeg grada.

Glavni grad, u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, već postavio jednu javnu punionicu na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske, a uskoro Podgorica dobija i drugu javnu punionicu u garaži iza restorana Maša, kao i kod benzinske stanice Petrol u neposrednoj blizini Krivog mosta.

Veliki je broj E-punionica koje postavljaju drugi subjekti, pa mreža punionica na teritoriji Glavnog grada trenutno broji oko 10 lokacija:

  • Hilton Podgorica Crna Gora (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog)
  • Raskrsnica Njegoševe i Vučedolske ulice(* javna punionica)
  • Parking Garaža iza Maše(* javna punionica)
  • Petrol – krivi most (u funkciji krajem januara 2020. godine)
  • Renault Alliance
  • Tesla Club Mne(Cetinjski put i Bulevar Josipa Sladea)
  • Centre Ville Hotel(Cetinjski put)
  • Mašinski fakultet UCG(testna punionica).
 

Korisni linkovi:

Projekti u mom komšiluku

Ekonomski razvoj i profil našeg grada oblikujemo u korak sa savremenom četvrtom industrijskom revolucijom koja ima za cilj da unaprijedi kvalitet života građana i omogući održivi ekološki razvoj Podgorice. Prikaz svih najaktuelnijih gradskih projekata, takzovani „Projekti u mom komšiluku“, dostupni su u formi interaktivne mape na www.podgorica.me.

Na redizajniranom web sajtu Glavnog grada omogućen je novi način prikaza svih projekata kroz interaktivnu mapu, u dijelu Projekti u mom komšiluku koji je dostupan na linku: https://podgorica.me/projekti 

Mapa nudi prikaz realizovanih, aktuelnih i planiranih projekata, koji se mogu dodatno sortirati po mjesnim zajednicama, a detalji o projektu mogu se vidjeti klikon na “pin” na interaktivnoj mapi.